Właściwości suszonych liści kolendry

Właściwości suszonych liści kolendry

 

Większość wykorzystywanych w kuchni przypraw ma nie tylko wyjątkowy smak, ale jednocześnie odpowiednie właściwości. Z tego powodu istotne jest to, aby poznać te właściwości i przy różnorodnych dolegliwościach sięgać po te z przypraw, które są najbardziej pomocne.

Korzystamy z liścia kolendry

suszony liść kolendryKolendra jest rośliną pochodzącą z obszaru Morza Śródziemnego, najbardziej popularną w kuchni azjatyckiej, a także chińskiej i indyjskiej. Smaczną przyprawą jest tosowane ją także mielone nasiona. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak czosnek, imbir, chili, kminek czy majeranek, nadaje potrawom niepowtarzalnego i nieco egzotycznego smaku. Wśród najważniejszych właściwości kolendry należy zaliczyć działanie wiatropędne, wspomaganie procesu trawienia, zapobieganie biegunkom, niestrawności, wzdęciom oraz kolkom. Jest to doskonała przyprawa do mięs, zarówno duszonych, pieczonych, smażonych oraz gotowanych. Kolendra pasuje idealnie do jagnięciny, cielęciny, drobiu, wieprzowiny oraz ryb. Istotne jest to, aby dodawać ją do potraw dopiero przed ich podaniem, ponieważ podczas obróbki termicznej może stracić aromat oraz niepowtarzalny smak. Innym zastosowaniem kolendry jest dodawanie jej do dań warzywnych, na przykład z kapusty, grochu, ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Oprócz tego sprawdzi się jako dodatek do zupy krem zrobionej z cebuli, marchwi albo dyni. Jest także idealnym dodatkiem do sosów różnego typu, na przykład jogurtowego, czosnkowego czy ostrego z pomidorów. Tak obszerne zastosowanie sprawia, iż każdy z nas ma możliwość wykorzystać liście kolendry we własnej kuchni oraz docenić jej dobroczynne zdrowotne właściwości. Dlatego właśnie warto mieć opakowanie suszonych liści kolendry w swojej kuchni.

Podsumowując, poszukując zdrowych dodatków do dań, powinniśmy postawić na naturalne przyprawy. Liście kolendry są jedną z tych przypraw, które nie tylko dodają aromatu, ale jednocześnie są bardzo zdrowe dla naszych organizmów. Warto posiadać w swojej kuchni chociaż niewielkie opakowanie kolendry i dodawać ją do określonych potraw mięsnych, warzywnych czy sosów. Dodając liście suszonej kolendry na końcu gotowania, będziemy mogli zachować jej dobroczynne właściwości oraz wyjątkowy smak i aromat.

 

Komentarze są wyłączone.