Sos z ostrych papryczek

Sos z ostrych papryczek

Kuchnią interesuję się już od dziecka. Odkąd tylko pamiętam, bardzo lubię spędzać czas na gotowaniu. Ciągle rozwijam i doskonalę już nabyte umiejętności. Najbardziej lubię gotować dla swoich znajomych. Uśmiech na ich twarzach jest dla mnie największą gratyfikacją. Ostatnio jednak zainteresowała mnie kuchnia meksykańska, a wraz z nią ostre sosy.

Sosy z habanero są dla największych twardzieli

sos habaneroInspiracji kuchnią meksykańską doznałem dzięki obejrzeniu kilku filmów, których akcja rozgrywała się właśnie w Meksyku. Niemal od razu zainteresowałem się tamtejszą kuchnią. Dania w filmach wyglądały absolutnie bosko. Były kolorowe, prezentowały się bardzo ciekawie. Szybko zajrzałem więc do Internetu, chcąc dowiedzieć się nieco więcej o kuchni z tego regionu świata. Zapisałem sobie kilka przepisów, wybrałem najlepszy i niedługo po tym przystąpiłem do kupowania składników. Okazało się, że podstawą dania, które wybrałem, jest sos habanero. Bardzo mnie on zaintrygował, ponieważ słyszałem, że jest niezwykle ostry. Nie mogłem dostrzec go w supermarkecie, więc zamówiłem go w sklepie internetowym, który słynął z wysokiej jakości produktów z całego świata. Byłem przeszczęśliwy, kiedy odebrałem paczkę od kuriera. Mogłem od razu zabrać się za przygotowywanie posiłku dla siebie i swoich przyjaciół. Byłem ciekaw ich reakcji na nowe danie, które im zaproponuję. Dotychczas nie mieli oni bowiem okazji posmakować czegoś z kuchni meksykańskiej w moim wydaniu.

Bardzo ucieszył mnie widok pustych talerzy, które zostawili moi znajomi. Uśmiechnąłem się szeroko, widząc że do gustu najbardziej przypadł im ostry sos z habanero. Myślę, że po tak udanej próbie odwzorowania kuchni meksykańskiej, będę sięgał po jej przepisy znacznie częściej. Bardzo mnie ona ciekawi!

Komentarze są wyłączone.