Rodzaje mąk bezglutnowych

Rodzaje mąk bezglutnowych

Wiele osób, które mają już ponad sześćdziesiąt lat, jednogłośnie mówią, że dzisiejsze jedzenie nie smakuje już tak jak kiedyś. Jest w nim sporo sztucznych dodatków i ulepszaczy, które mają sprawić, że produkty będą smaczniejsze, dłużej świeże lub ładniej będą wyglądać. Jednak w rzeczywistości zmienia to ich smak. Mąki zawierają środek do ich przetwarzania, a masła mają dodatki utwardzonych olejów roślinnych.

Jak wykorzystać mąkę bezglutenową?

najlepsza mąka bezglutenowaNie od dziś wiadomo, że w zdrowej diecie nie powinny się znajdować produkty przetworzone, które są ubogie w witaminy i minerały oraz często zawierają szkodliwe substancje. Podobnie jest z glutenem, który znajduje się niemalże w każdym produkcie spożywczych. Oczywiście podstawowym jego źródłem jest mąka pszenna gdzie stanowi mieszankę białek roślinnych, gluteiny i gliadyny. Gluten jest dodawana do majonezów, płatków owsianych, wędlin, słodyczy czy wszelkich dań instant, dlatego osoby chore na celiakię muszą szczególnie uważać z ich spożywaniem. Najbezpieczniej jest samodzielnie w domu przygotowywać większość produktów, z czego najważniejsze jest pieczywo. Najlepsza mąka bezglutenowa będzie idealnym składnikiem na pyszne bułeczki, ciasta, chleby, naleśniki czy inne mączne produkty. W sprzedaży dostaniemy już gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, które doskonale się nadają na przykład do wypieku chleba, ale znajdziemy też pojedyncze rodzaje, które można samodzielnie łączyć. Do najbardziej charakterystycznych mąk zalicza się mąkę jaglaną z ziaren prosa, kukurydzianą, gryczaną, ryżową czy kokosową. Każda z nich zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, dlatego ich spożywanie jest tak ważne dla naszego zdrowia. Jeżeli odpowiednio wymieszamy ze sobą różne rodzaje mąk bezglutenowych, to zrobimy z nich niemalże każde danie, które w klasycznej wersji wykonuje się z mąki pszennej.

Choć na celiakię choruje zaledwie kilka procent całego społeczeństwa, to jednak zainteresowanie produktami bezglutenowymi jest bardzo duże. Przeważnie kupowane są maki, gdyż mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Poza typowymi rodzajami znajdziemy także mąkę migdałową, z tapioki, kasztanową czy z pestek dyni. Wybór jest naprawdę duży, a produkty są wysokiej jakości, przez co stają się idealnym uzupełnieniem diety.

Komentarze są wyłączone.