Robienie przetworów z solą

Robienie przetworów z solą

Zbliża się jesień, a ja w tym momencie zaczynam robić w domu przeróżne przetwory na zimę. Lubię mieć takie słoiczki, ze smakołykami. Nie muszę wtedy jechać do sklepu, by zakupywać mrożonki, lub inne produkty. W tym roku planuję robić przetwory razem z moim najmłodszym synem. On bardzo lubi spędzać ze mną czas w kuchni.

Zakup soli do przetworów

Sól do przetworówMamy już wszystkie niezbędne produkty, by robić przetwory. Nawet zaczęliśmy wkładać żywność do słoików, ale mój syn nagle krzyknął, że brakuje nam soli. Faktycznie o niej zapomniałam, a w domu pozostały mi same resztki. Z tego co mam nie starczy mi nawet na dwa słoiki. Zabrałam więc syna do samochodu i pojechaliśmy do sklepu, by zakupić ten towar. Sól do przetworów nie jest droga, więc zakupiłam kilka opakowań. Podobno jest to sól specjalna, używana do przetworów domowych. Ucieszyłam się bardzo. W sklepie mieli jeszcze inne produkty, które można umieścić w słoiczkach. Jednak mi zależało na samej soli. Wzięłam jeszcze na wszelki wypadek inny rodzaj soli, jeżeli nam nie wystarczy, to użyjemy tej awaryjnej. Najwyżej zostanie nam na kolejny rok. Wróciliśmy do domu i zaczęliśmy z powrotem robić przetwory. Teraz już wszystko włożyliśmy do słoiczków. Zagotowaliśmy zrobione przetwory. Ostudzone schowam do spiżarni. na zimę będzie jak znalazł. Moja mama, gdy się o tym dowiedziała, to poprosiła o kilka słoiczków. Oczywiście przekażę jej kilka, na spróbowanie.

Sól jest nieodzownym elementem robienia przetworów. To ona nadaje smak produktom w słoiczkach. Zazwyczaj wsypuję łyżeczkę tego specyfiku i wszystkim smakują przetwory. W tym roku zobaczymy jak będzie, ponieważ użyłam innego rodzaju soli, której wcześniej  nie miałam. Sama jestem ciekawa, jak wyszły nasze przetwory. Tak więc zapasy na zimę mamy już zrobione.

Komentarze są wyłączone.