Korzystamy z przypraw indyjskich

Korzystamy z przypraw indyjskich

To właśnie przyprawy zawierają największą ilość przeciwutleniaczy i choć nie dodaje się ich dużo, to mają istotny wpływ na wartość odżywczą posiłków. Zalety przypraw są znane ludzkości od setek, a nawet tysięcy lat. Doceniano nie tylko walory smakowe, a jednocześnie możliwość zastosowania przypraw jako lekarstwa, a także sposób konserwowania żywności. Przyprawy same w sobie są bardzo zdrowe oraz wartościowe, pozwalają też ograniczyć sól.

Najpopularniejsze rodzaje przypraw indyjskich

przyprawy indyjskie sklepLista przypraw, które są popularne w kuchni indyjskiej jest dość długa, jednak warto poznać chociaż te najbardziej znane. Gdy poznajemy przyprawy indyjskie sklep internetowy jest odpowiednim miejscem do złożenia zamówienia. Pierwszą z popularnych przypraw jest kurkuma, której żółty barwnik, czyli kurkumina, pomaga w leczeniu chorób płuc, mózgu, czy kilku rodzajów nowotworów. Kurkuma działa też przeciwzapalnie. Kolejną przyprawą jest imbir, który pomaga leczyć infekcje wirusowe i bakteryjne, a także wzmacnia odporność. Dodatkowo ma działanie przeciwbólowe, dzięki czemu łagodzi dolegliwości w przypadku migreny i miesiączek. Można z niego robić napary, a także dodawać do gotowania sosu. Trzecią popularną przyprawą jest cynamon, który pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu. Natomiast kozieradka poprawia pracę mięśni i jednocześnie wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Powoduje również obniżenie poziomu cukru we krwi i ciśnienia.

Popularny w Indiach kumin jest moczopędny i łagodzi wzdęcia, dodatkowo działa korzystnie w przypadku biegunek czy niestrawności. Powszechnie jest stosowany do dań mięsnych oraz warzywnych. Kolejną popularna przyprawą są goździki, które działają znieczulająco oraz odświeżająco. Żucie suszonych goździków pomaga na ból gardła albo zęba, a także w przypadku nieświeżego oddechu. Dodatkowo goździki hamują stanu zapalne i pomagają podczas przeziębienia.

Komentarze są wyłączone.